Syntetické postupy vedoucí ke 4,4'-dinitrobenzilu - Kršák, Daniel (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti přípravy 1,2-bis(4- nitrofenyl)ethan-1,2-dionu neboli 4,4'-dinitrobenzilu. V teoretické části jsou diskutovány a srovnány syntetické cesty, které nabízí současná literatura. V experimentální části pak byly dvě vybrané cesty ověřeny, avšak pouze jedna z nich vedla k cílové molekule. Cílový 4,4'- dinitrobenzil tak byl připraven pěti krokovou syntézou vycházející z benzaldehydu v celkovém výtěžku 32,5 %. Jeho struktura i čistota byly ověřeny dostupnými analytickými metodami, jakou jsou NMR, MS, IČ a elementární analýza.
Synthetic Approaches Leading to 4,4'-Dinitrobenzil
Keywords: 1,2-bis(4-nitrofenyl)ethan-1,-dion; 4,4'-dinitrobenzil; syntéza; 1,2-bis(4-nitrophenyl)ethan-1,2-dione; 4,4´-dinitrobenzil; synthesis