Přechodové rituály na Litomyšlsku v prózách Terézy Novákové - Kovácsová, Renata (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce s názvem "Přechodové rituály na Litomyšlsku v prózách Terézy Novákové" se zabývá zobrazením důležitých životních etap, které spisovatelka zachycovala ve svých východočeských prozaických dílech. Vybraná díla Terézy Novákové podrobíme rozboru, při němž budeme analyzovat a interpretovat jednotlivé obřady. Cílem práce bude prozkoumat obraz přechodových rituálů v prózách Terézy Novákové a vysvětlit, jaké mají rituály postavení v celkové významové skladbě próz a jak participují na jejich konečném významovém vyznění.
Rites of Passage at Litomysl Region in Prose by Teréza Nováková
Keywords: česká literatura 19. století; Nováková, Teréza; přechodové rituály; Litomyšlsko; venkov; Czech literature of the nineteenth century; Nováková, Teréza; rites of passage; Litomysl region; countryside