Výpočet rozptylu plynných látek v ovzduší při jejich jednorázovém úniku ze zařízení - Hendrych, Adam (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá popisem modelů rozptylu plynů, zvláště pak plynů s neutrální vznášivostí z jednorázových zdrojů. Následně je vybrán jeden z modelů popisující rozptyl plynu a proveden výpočet smrtelné koncentrace a dávky, respektive dosahu vzdálenosti.
Calculation of gas dispersion after its instantaneous release from the containment
Keywords: Modelování; rozptyl plynu; výron; jednorázový únik; Pasquillův-Giffordův model; Modelling; gas dispersion; Emission; instantaneous release; Pasquill-Gifford model