Historie šíření cholery se zaměřením na první epidemii let 1831 - 1832 na příkladu chrudimského regionu - Alvarezová, Elizabeth (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá první vlnou cholerové epidemie, která se objevila na našem území v letech 1831 – 1832. Centrem bádání bude snaha postihnout v první řadě to, jak byla cholera prezentována obyvatelstvu. Budou představeny různé prostředky, kterými se pověst této nemoci mezi lid šířila. Představeny budou i osobní zkušenosti lidí, kteří byli současníky cholerových pandemií. Na závěr bude prezentován obraz cholery, přetrvávající v kulturním povědomí devatenáctého století.
Keywords: cholera; epidemie; nákaza; léčba; prevence; Chrudimsko; cholera; epidemics; infection; cure; prevention; Chrudim region; vomit; diarrhea