Rozbor nezaměstnanosti v regionu Náchod - Hlubučková, Věra (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti v regionu Náchod. Teoretická část popisuje různé druhy trhů, druhy nezaměstnanosti, jak vznikají, co je způsobuje a který druh je lépe řešitelný na trhu práce. Navazující část se zabývá regionem Náchod, jeho základními demografickými údaji a hlavně rozborem nezaměstnanosti v tomto regionu. Také je zde uveden vývoj nezaměstnanosti, vývoj počtu nových pracovních míst, vývoj struktury nezaměstnaných jak věkové, tak vzdělanostní. Poté jsou popsány hlavní příčiny nezaměstnanosti, cizinci, jejich struktura dle zemí a jejich uplatnitelnost na trhu práce. V práci je také podrobně analyzováno využití rekvalifikačních kurzů, jejich efetkivita a uplatnění uchazečů. V závěru je uvedena fluktuace nezaměstnaných během roku 2004 a výše vyplacených podpor v rámci hmotného zabezpečení uchazečů.
Unemployment analysis of region Náchod
Keywords: Trh práce; Nezaměstnanost; politika zaměstnanosti; Úřady práce; rekvalifikace