Vliv ústavní výchovy na postoje mladých lidí k manželství a rodičovství - Musilová, Dana (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá vlivem ústavní výchovy na partnerské, manželské a rodičovské postoje mladých lidí. Zjišťuje, jak jsou mladí lidé, kteří opouštějí ústavní zařízení, připravování a připraveni na takové životní situace jako jsou manželství a rodičovství. Jde o snahu porozumět sociálním podmínkám utvářejícím rodinné chování a o zjištění toho, jaké představy mají mladí lidé o své rodině, jak si je utvářeli, jaká stanoviska k sociálním rolím v rodině zaujímají nebo kde sami spatřují vliv ústavní výchovy v jejich životě. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V praktické části je realizován kvalitativní výzkum formou případových studií za použití metody rozhovoru.
Influence of Institutional Care on the Attitudes of Young People towards Marriage and Parenthood
Keywords: manželství; partnerství; postoje; rodičovství; ústavní výchova; marriage; partnership; attitudes; parenthood; institutional care