Regionální rozvoj a rozvojová pomoc na příkladu vybrané země z oblasti Balkánu - Srbsko - Tomšíková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se věnuje problematice regionálního rozvoje a rozvojové pomoci na konkrétním příkladu země Srbska. Rozebírá pojmy region, regionální rozvoj a regionální pomoc, na základě rešerše odborné literatury definuje pojem rozvojové země a vymezuje mezinárodní rozvojovou pomoc a popisuje organizace věnující se této problematice. Druhá část práce se zabývá hospodářským vývojem v Srbsku a regionální rozvojovou pomocí této balkánské zemi. Popisuje jednotlivé projekty, které zde Česká republika v rámci zahraniční rozvojové spolupráce realizuje a pokouší se zhodnotit efektivnost poskytnuté pomoci.
Regional development and development assistance on example selected country of the Balkan - Serbia
Keywords: regionální rozvoj; rozvojová pomoc; Srbsko; zahraniční rozvojová spolupráce; regional development; development assistance; Sebria; international development cooperation