Hodnocení karbonového znečištění motorových olejů - Hurtová, Ivana (My University, 2020)
Obsah nečistot v motorovém oleji patří vedle dalších parametrů k základním diagnostickým veličinám, podle kterých se rozhoduje, zda je třeba provozovaný olej vyměnit. V příspěvku jsou prezentovány výsledky porovnání stanovení obsahu karbonových nečistot v motorovém oleji přístrojem REO-31 dle metodiky používané v provozní laboratoři depa kolejových vozidel a dle metodiky laboratoře tribotechnické diagnostiky Dopravní fakulty Jana Pernera, Univerzity Pardubice.
The evaluation of carbon impurities in motor oils
Keywords: motorový olej; znečištění; degradace; karbon; saze; tribotechnická diagnostika; motor oil; contamination; carbon; soot; degradation; engine oil; tribotechnical diagnostics