Restaurování souboru malířských uměleckých děl na papíru - Vodrážková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se věnuje restaurátorským postupům, které byly uplatněny na rozdílných uměleckých dílech. Konkrétně se jedná o olejomalbu na papírovém kartonu "Studie mužského sedícího aktu", jejímž autorem je Emil Czech, dále o suchý pastel na papírové podložce od Alvy Hajna, o kvaš na papírové podložce "Uzdravení slepého u Jericha" a o soubor z Dětenického mechanického betléma přesněji: dvou polychromovaným artefaktům z papírmaše, dvou polychromovaným artefaktům ze dřeva a terénu s označením T29. Součástí práce jsou restaurátorské průzkumy podložek, techniky malby a kresby. Dále pak zjištění stavu dochovaných děl, druhotných zásahů a rozbor poškození. Na základě restaurátorských a laboratorních průzkumů jsou vypracovány návrhy na restaurování,které jsou součástí restaurátorské dokumentace.
Restoration of a collection of paintings on paper
Keywords: restaurování; figurky; Dětenický betlém; tempera; olejomalba; pastel; restoration; figures; Dětenice Bethlehem; tempera; oil painting; pastel