Studium skel systému ZnO-B2O3-P2O5-Sb2O3 - Šubčík, Jiří (Univerzita Pardubice, 2006)
Byla studovábna borofosfátová skla ve dvou kompozičních řadách. Byly zjištěny hodnoty měrné hmotnosti, molárního objemu, koeficientu délkové teplotní roztažnosti, teploty skelné transformace a dilatační teploty měknutí u 22skel studovaného systému. Bylo zjištěno, že studovaná skla mají poměrně dobrou tepelnou stabilitu i chemickou odolnost. Na základě Ramanových spekter a spekter MAS NMR jader 31P byl navržen strukturní model těchto skel.
Study of the ZnO-B2O5-P2O5-Sb2O3 system glasses
Keywords: borofosfátová skla; Ramanova spektra; termická analýza; antimonátová skla; struktura skel; nukleární magnetická rezonance