Hospodaření a účetnictví základních škol v regionu Blansko - Kramlová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2005)
Teoretická část pojednává o příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky, zabývá se jejich právní úpravou, činností, zřizováním a rušením, hospodařením, dále pak podrobně popisuje jejich účetnictví a nakonec popisuje financování základních škol a rozdělování finančních prostředků pro regionální školství. V praktické části jsou uvedeny údaje o vybraných školách, jejich základní charakteristika a postupně rozebrány základní položky rozvahy, výkazu zisku a ztráty a výroční zprávy o hospodaření. Nakonec jsou porovnány výsledky, ke kterým jsem dospěla. Porovnáno je hospodaření jednotlivých škol mezi sebou a s normativy MŠMT ČR. Závěr je zaměřen na celkové zhodnocení dosažených výsledků.
Economy and accounting of primary schools in Blansko region
Keywords: základní školy; hospodaření; účetnictví; příspěvkové organizace; účetní výkazy; financování škol; regionální školství