Problematika kryogenního uchovávání biologických materiálů - Ragasová, Ina (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce pojednává o kryogenním uchovávání všech druhů biologických materiálů a o jeho problematice. Nejdříve se zabývá vysvětlením celého procesu uchovávání v mrazu včetně všech principů. Následně jsou zde shrnuty problémy týkající se této metody a jejich praktická řešení zaměřující se zejména na skupinu specifických chemických látek s kryoprotekčním účinkem. V závěru je pojednání o dalším praktickém studiu tohoto problému v reálných laboratorních podmínkách na Katedře fyzikální chemie.
Cryogenic storage of biological materials
Keywords: kryopreservace; vitrifikace; krystalizace; kryoprotektanty; cryopreservation; vitrification; crystallization; cryoprotectants