APLIKACE NARATIVNÍHO PŘÍSTUPU A KONCEPTU NENÁSILNÉ KOMUNIKACE M. ROSENBERGA V RESOCIALIZAČNÍM PROCESU - Bazgerová, Monika (Univerzita Pardubice, 2024)
Obsahem této práce je zapojení konceptu nenásilné komunikace M.Rosenberga a využití práce s narativem do probační práce s odsouzenými osobami (dohledovými klienty Probační a mediační služby). Autorka je přesvědčena, že oba tyto prvky v sobě mají potenciál k pozitivní změně u odsouzených, mohou vést ke zvýšení jejich prosociálních dovedností, a tedy dobře sloužit jako nástroje resocializace. Pro tento účel vytvořila tematické pracovní listy pro probační úředníky pro přímou práci s klienty (pro vedení dialogu), přičemž základ pracovních listů tvoří narativ v různých podobách. Pro tvorbu pracovních listů využila arteterapeutických technik, logoterapeutického pohledu a konceptu nenásilné komunikace.
APPLICATION OF THE NARRATIVE APPROACH AND THE CONCEPT OF NONVIOLENT COMMUNICATION BY M. ROSENBERG IN THE RESOCIALIZATION PROCESS
Keywords: RESOCIALIZACE; NENÁSILNÁ KOMUNIKACE; NARATIV; PROBACE; ROZHOVOR; PRACOVNÍ LISTY; RESOCIALIZATION; NON-VIOLENT COMMUNICATION; NARRATIVE; PROBATION; INTERVIEW; WORKSHEETS