Financování církví v ČR a jejich efektivní nakládání se svěřenými prostředky - Shánělová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na analyzování současného stavu financování církví v ČR prostřednictvím dotací ze státního rozpočtu a dotací z dalších veřejných rozpočtů. Práce se v úvodu věnuje historickému vývoji a legislativní úpravě financování církví. Další část práce se zabývá analýzou příjmů církví ze státního rozpočtu ČR, ukázkou systémů financování v některých státech EU, zhodnocení možností dalších způsobů financování církví v ČR. Součástí práce je prezentace výsledků dotazníkového šetření a možné návrhy na změnu způsobu financování církví v ČR.
The funding of churches in the Czech Republic and their efficient management of entrusted resources
Keywords: církev; náboženské společnosti; analýza hospodárnosti; daňová asignace; církevní daň; financování; konfesní právo; církevní právo; church; religious groups; economical analysis; tax assignment; durch tax; funding; church law