Pyrochlorové sloučeniny s lanthanoidy - Koláčková, Iva (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je věnována studiu pyrochlorových sloučenin s lanthanoidy. Je zde popsána struktura, možnosti jejich syntézy a důležité vlastnosti, kterých se hojně využívá v moderních technologiích. Zvláštní pozornost je věnována pigmentům s pyrochlorovou strukturou, které lze považovat za alternativu k tradičním keramickým pigmentům.
Pyrochlore compounds with lanthanides
Keywords: Pyrochlore compounds; lanthanides; synthesis; pigments; colour properties; pyrochlorové sloučeniny; lanthanoidy; syntéza; pigmenty; barevné vlastnosti