Syntéza a studium kompozitních pigmentů v nátěrových hmotách - Hájková, Tereza; Kalendová, Andréa (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této práce bylo studium vlastností syntetizovaných pigmentů se strukturou molybdenanů a wolframanů. Pro studium korozně-inhibičních vlastností byly syntetizovány molybdenany a wolframany s obsahem Sr2+, Zn2+ a Fe3+. Celkem bylo připraveno 6 pigmentů, které byly použity pro formulaci nátěrových hmot při hodnotách objemové koncentrace pigmentu (OKP) = 1; 5; 10 a 15 %. Chemickou oxidační polymerací byla na povrchu syntetizovaných pigmentů vyloučena vrstva vodivého polymeru polyparafenylendiaminu (PPDA). Pigmenty bez povrchové úpravy a pigmenty s povrchovou úpravou byly aplikovány v organických povlacích a to na bázi epoxyesterové pryskyřice rozpouštědlového typu. Antikorozní vlastnosti nátěrů byly porovnávány s vlastnostmi pigmentu na bázi hydrátu fosforečnanu zinečnatého.
Synthesis and study og compozite pigments in organic coatings
Keywords: antikorozní pigment; povrchová úprava; vodivé polymery; polyparafenylendiamin; anticorrosive pigments; surface ntreatment; condustive polymers; polyparafenylendiamine