Sikativační aktivita vanadylových komplexů s dialkylfosfáty - Foltýn, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací vanadylových komplexů s dialkylfosfáty a jejich využitím jako katalyzátoru pro zasychání alkydových pryskyřic. V teoretické části práce jsou popsány typy alkydových pryskyřic, mechanismus jejich zasychání, typy sikativů používaných jako katalyzátor zasychání a stručný popis dalšího využití sloučenin vanadu v katalýze a možnosti přípravy komplexů vanadu. Praktická část charakterizuje vanadylové komplexy s dialkylfosfáty pomocí metod EPR, OES-ICP a elementární analýzou. Dále studuje vlastnosti komplexů při zasychání alkydových pryskyřic, pomocí měření rychlosti zasychání, tvrdosti a kinetiky. Samotné nátěry byly charakterizovány pomocí měření pevnosti a barevnosti.
Drying activity of vanadyl complexes with dialkyl phosphates
Keywords: vanadylový komplex s dialkylfosfáty; alkydová pryskyřice; sikativ; oxopolymerace; autooxidace; vanadyl complex with dialkyl phosphates; alkyd resin; drying agent; oxopolymerization; autooxidation