Inhibiční účinky přírodních látek na streptokoky se skupinovým antigenem G - Kusáková, Eva (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem diplomové práce bylo ověření antimikrobiálních účinků s přírodních látek na vybrané kmeny streptokoků se skupinovým antigenem G. Testovali jsme celkem 50 náhodně vybraných kmenů streptokoků se skupinovým antigenem G. Minimální inhibiční koncentrace jsme stanovovali u následujících látek: anethol, eugenol, guaiazulen, karvakrol, olej z kůry skořicovníku ceylonského a thymol mikrodiluční metodou. Všechny testované látky byly rozpouštěny přímo v BHI bujónu, některé látky také ve 24% ethanolu. Nejvyšší antimikrobiální aktivitu jsme zaznamenali u karvakrolu, který inhiboval růst 90 % kmenů streptokoků se skupinovým antigenem G již v koncentraci 236,7 ug/ml. Anethol a guaiazulen byly v použitých koncentracích na testované kmeny neúčinné.
Effect of various natural substances on group G streptococci
Keywords: anethol; eugenol; guaiazulen; karvakrol; olej z kůry skořicovníku ceylonského; thymol; streptokoky se skupinovým antigenem G; mikrodiluční metoda; Anethole; eugenol; guaiazulene; carvacrol; cinnamon bark oil from Cinnamomum zeylanicum; thymol; group G streptococci; microdilution method