Lov a šlechtické slavnosti na panství Chlumec nad Cidlinou - Krátký, Jan (Univerzita Pardubice, 2010)
Autor se ve své práci zabývá tématem lovu, reprezentačních sídel a šlechtických slavností. V úvodu své práce shrnuje důvody, proč si toto téma vybral a jak ho bude chtít ve své práci naplnit. Na začátku vlastního textu popisuje historii rodu Kinských. Tato kapitola nás dovede až ke dvěma hlavním generacím, které jsou stěžejní pro autorovu práci. Po seznámení s jejími představiteli se práce dostává k tématu lovu. Zde jsou popisovány jeho různé způsoby i zvyklosti, nejvýznamnější lovecký řád v Čechách a také lovecká sídla. Autor na grafikách od J. E. Ridingera, které se nacházejí na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, přibližuje různé způsoby lovu. V následující kapitole se autor zabývá šlechtickými sídly, jako nástroji k reprezentaci. Tato funkce šlechtických sídel je přiblížena opět na příkladu zámku Karlova Koruna a na příkladu starého chlumeckého zámku. Jsou zde popsány jednotlivé prostory určené k reprezentaci. Na konci této práce autor popisuje dvě nejvýznamnější návštěvy na chlumeckém panství Kinských, a to návštěvu Karla VI. v roce 1723 a návštěvu Marie Terezie o dvacet let později. V závěru je shrnut způsob práce a poznatky nabyté během jejího psaní.
Hunting and noble festivities on the Kinsky's dominion of Chlumec nad Cidlinou
Keywords: Chlumec nad Cidlinou; Kinský; Karlova Koruna; lov; slavnost; šlechtic; reprezentace; Kinsky; Karlova Koruna; Hunting; festivity; aristocrat; representation