Režimová opatření u pacientů s vředovou chorobou gastroduodena - Sobotková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem práce je popsat vředovou chorobu gastroduodena a dodržování režimových opatření. Práce zahrnuje přehled informací o anatomi žaludku a dvanáctníku, příčiny vzniku vředů a přehled diagnostických metod. Součástí je rovněž přehled o režimových a především dietních opatřeních, která by měla být dodržována pacienty s diagnostikovanou vředovou chorobou. Výše uvedené informace slouží jako podklad pro výzkumnou část, která využívá dotazníkové šetření jako výzkumnou metodu. S využitím dotazníkového šetření je zmapován současný stav dodržování režimových opatření u pacientů s diagnostikovanou vředovou chorobou gastroduodena.
Observance of the regime precautions by patients with ulcerous stomach and duodenal disease
Keywords: dieta; helicobacter pylori; inhibitory protonové pumpy; režimová opatření; vředová choroba; diet; helicobacter pylori; proton pump inhibitors; regime measurements; ulcer disease