Kvalita života u nemocných s chronickým srdečním selháním - Jirušová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce je zaměřena na kvalitu života u nemocných s chronickým srdečním selháním. Teoretická část popisuje a vymezuje hlavní pojmy, včetně měřitelných parametrů kvality života. Dále se práce zabývá charakteristikou onemocnění, diagnostikou a léčbou onemocnění. Nechybí ani role sestry spojená s péčí o pacienty s chronickým srdečním selháním. Výzkumná část práce obsahuje stanovení cílů, položení výzkumných otázek a formulaci hypotéz. Najdeme zde rovněž popis výzkumu (dotazníkové šetření) a zvolené metodiky, včetně charakteristik výzkumného souboru a způsobu zpracování dat. Na základě výsledků praktické části, které jsou sumarizovány v diskuzi, je v závěru formulováno doporučení pro praxi.
Quality of life in patients with chronic heart failure
Keywords: dotazníkové šetření; chronické srdeční selhání; kvalita života; ošetřovatelství; chronic heart failure; nursing; quality of life; survey research