Barevné pigmenty na bázi sloučenin titanu - Bydžovský, Michal (Univerzita Pardubice, 2002)
Práce se zabývá možností přípravy nových barevných anorganických pigmentů na bázi sloučenin titanu, přesněji na bázi titaničitanů prvků vzácných zemin. Byl sledován především vliv lanthanoidů, vliv výchozích sloučenin titanu a také vliv teploty výpalu na změnu barevných vlastností připravených pigmentů. Ověřovány byly také aplikační vlastnosti pigmentů ve smyslu jejich použití k vybarvování běžně vyráběných keramických glazur a organických pojivových systémů.
The colour pigments on the base of titanium compounds
Keywords: barevné pigmenty; Keramické pigmenty; optické vlastnosti; oxid titaničitý; prvky vzácných zemin