Syntéza biologicky aktivních alifatických amidů s benzthiazolovým blokem - Kafexholli, Mirjeta (Univerzita Pardubice, 2020)
Témou tejto diplomovej práce je príprava nových biologicky aktívnych alifatických amidov s benzthiazolovým blokom. Pri vypracovaní tejto práce bola najskôr prevedená literárna rešerš, jej cieľom bolo zhrnutie doteraz známych biologicky aktívnych substituovaných amidov s benzthiazolovým blokom a taktiež možnosti ich prípravy. Následovne bolo v experimentálnej časti pripravená rada nových zlúčenín vhodnou metódou. Pripravené zlúčeniny boli charakterizované pomocou bodu topenia, NMR spektrometriou a elementárnou analýzou. Pri troch zlúčenín bola prevedená orientačné stanovenie inhibičnej aktivity voči enzýmom.
Synthesis of biological active aliphatic amides with benzothiazole block
Keywords: amid; benzthiazol; fosgén; chlorid; valin; acetylchlorid; amide; benzthiazole; phosgene; chloride; valine; acetylchloride