Místní Agenda 21 v České republice 20 let po "RIU" - Dvořáček, Michal (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce je věnovaná problematice místní Agendy 21. Úvodní část práce je věnována vymezení pojmů udržitelný rozvoj, Agenda 21 a místní Agenda 21. Pojem místní Agenda 21 představuje program rozvoje obcí, měst či regionů, který řeší konkrétní problémy daného území. V této části je popsaná historie, vývoj a postavení v České republice. Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat a vyhodnotit, jakým způsobem je místní Agenda 21 v České republice zavedena a jak k ní přistupují jednotlivé obce resp. města. Práce vychází z hypotézy, že s postupující dobou bude počet obcí a měst realizujících místní Agendu 21 stoupat. Komplexní pohled na danou problematiku nám také ukáže, zda se praktické používání místní Agendy 21 více či méně liší od deklarovaného postupu při uplatňování místní Agendy 21.
Local Agenda 21 in the Czech Republic 20 years "after Rio"
Keywords: udržitelný rozvoj; místní Agenda 21; Databáze místních Agend 21; Národní síť Zdravých měst; sustainable development; Local Agenda 21; database of Local Agenda 21; Healthy Cities of the Czech Republic