Vnitřní standardy při studiu zeolitových matric pomocí IČ spektroskopie - Balatka, Leoš (Univerzita Pardubice, 2012)
Předmětem této diplomové práce bylo studium skeletu sodalitových zeolitů struktury FAU bohatých na mřížkový hliník a dále pak vysoko-silikátových pentasilových zeolitů struktury FER pomocí IČ spektroskopie s využitím KBr techniky a transmisní techniky tenkých destiček zeolitů. Byl studován vliv (i) topologie matrice, (ii) koncentrace mřížkových Al atomů a (ii) druhu mimomřížkového kationtu na charakter spektra skeletu zeolitu. Možnosti přenesení kvantitativních experimentálních dat měření IČ spektroskopie (povrchových) komplexů získaných na dané struktuře zeolitu na zeolit s odlišnou topologií a koncentrací iontů je předmětem diskuze této diplomové práce. Toto přenesení souvisí s normováním infračervených spekter dle vnitřních standardů zeolitických systémů, které představují overtony (1. vyšší vibrace) skeletu a vibrace koncových (terminálních) silanolových skupin. Jako rozšiřující informace bylo probráno přenesení kvantitativních dat ze IČ spektroskopie při různých teplotách.
Inernal standards for the study of zeolite matrix using IR spectroscopy
Keywords: zeolit; skelet; topologie FAU a FER; mimomřížkový kationt; koncentrace; vnitřní standard; absorpční koeficient; zeolite; framework; topology FAU and FER; extraframework cation; koncentration; internal standard; absorption coefficient