Kožedělný průmysl v Liptovském Mikuláši a dělnické hnutí v meziválečném období - Rojíková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2024)
Cieľom práce je zmapovať rozvoj kožiarskeho priemyslu v Liptovskom Mikuláši a priblížiť čitateľom májové boje, ktoré viedli garbiari za lepšie sociálne a hospodárske podmienky. Zároveň načrtne garbiarske remeslo, ako sa spracováva koža, ako vyzerá remeslo dnes a ako sa postupom času rozvíjalo v Liptovskom Mikuláši. Záver práce popíše pohľad do deja predmájového a májového štrajku známej mikulášskej firmy Jána Pálku, ktoré sa konali v roku 1937.
Leather Manufacturing Industry in Liptovský Mikuláš and Labour Movement in Interwar Period
Keywords: kožiarsky priemysel; spracovanie kože; mikulášsky garbiari; robotnícke hnutie; firma Pálka – Žuffa; mzda; leather manufacturing industry; leather processing; tanners; labor movement; Pálka -Žuffa company; wage