Příprava a charakterizace pH senzitivního konjugátu prednisolonu - Kopřivová, Radka (Univerzita Pardubice, 2011)
Acylací prednisolonu 20-hydrazonu star poly(ethylenglykol) tetrakarboxylovou kyselinou (M = 20 000) byl připraven odpovídající pH senzitivní konjugát. Připravený konjugát tvoří s alfa-cyklodextrinem polypseudorotaxan, který byl charakterizován pomocí 1H NMR spekter, práškové rentgenové difrakce a skenovací tunelové mikroskopie (STM). Polymerní nosič star poly(ethylenglykol) tetrakarboxylová kyselina byl připraven mesylací star-alfa-methoxypoly(ethylenglykolu) a následnou reakcí s methyl-4-hydroxybenzoátem. Rychlost kysele katalyzované hydrolýzy konjugátu a polypseudorotaxan byla studována za podmínek in vitro v modelovém prostředí roztoků kyseliny chlorovodíkové, ve fosfátových a v acetátových pufrech (pH = 2 - 5,8). V porovnání s konjugátem došlo vlivem ochrany pH senzitivní spojky k cca 3,5 zpomalení kysele katalyzované hydrolýzy. Z původního polypseudorotaxanu zůstalo po jedné hodině v modelovém prostředí žaludku (HCl; pH = 2) zachováno 85 % navázaného prednisolonu. Využití dočasné ochrany pH senzitivní spojky alfa-cyklodextrinem na molekulární úrovni může představovat novou alternativu umožňující perorální podání pH senzitivních konjugátů.
Synthesis and characterizations of pH sensitive conjugate of prednisolone
Keywords: prednisolon; star poly(ethylenglykol)tetrakarboxylová kyselina; alfa-cyklodextrin; pH senzitivní spojka; kontrolované uvolňování; STM; prednisolone; star alfa-carboxy poly(ethlylene glycole); alfa-cyclodextrine; pH-sensitivite linker; controlled release; STM