Restaurování lavírované perokresby na papírové podložce "Průčelí a krovy kláštera Hradisko v Olomouci" a malby na papírové podložce "Hrob sv. Jáchyma, sv. Anny a sv. Josefa" - Kudrová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce představuje podrobnou dokumentaci restaurátorského zásahu provedeného na dvou uměleckých dílech na papírové podložce. Cílem práce je prezentace celého procesu, od komplexního restaurátorského průzkumu přes návrh a provedení restaurátorských zásahů až po fotodokumentaci jednotlivých etap. První část práce se zabývá dílem "Průčelí a krovy kláštera Hradisko v Olomouci." Jedná se o kolorovanou perokresbu na papírové podložce, která vykazovala rozsáhlé mechanické poškození v podobě trhlin. Celé dílo bylo podlepeno druhotným dřevitým papírem. Na lícové straně se nacházela šelaková pečeť. Problematice šelakových pečetí se věnuje rozšiřující kapitola. Druhá část se věnuje dílu "Hrob sv. Jáchyma, sv. Anny a sv. Josefa," panel č. 13 ze souboru z Prackova. Jedná se o kvaš na papírové podložce, dochovaný v havarijním stavu. Restaurátorský zásah se zaměřil především na problematiku silně degradované kvašové vrstvy s výraznou ztrátou adheze k papírové podložce, způsobenou zejména mikrobiologickým napadením.
Restoration of a pen-and-wash drawing on paper "Facade and Roof Trusses of the Hradisko Monastery in Olomouc" and a painting on paper "The Tomb of St. Joachim, St. Anne and St. Joseph"
Keywords: restaurování papíru; papírová podložka; kvašová malba; Prackov; lavírovaná perokresba; karibari; šelaková pečeť; paper conservation; paper support; gouache painting; Prackov; wash ink drawing; karibari; shellac seal