Reaktivita N-pyrazolylferrocenu a jeho derivátů - Pascucci, Monika (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je zaměřena na syntézu výchozího N-pyrazolylferrocenu a jeho následné využití k ortho-metallačním reakcím. Teoretická část představuje literární rešerši na dané téma, experimentální část se věnuje popisu příprav a charakterizaci syntetizovaných sloučenin. N-pyrazolylferrocen byl podroben palladaci, acetoxymerkuraci a především lithiaci. Reakcí lithného derivátu s elektrofilními činidly byly syntetizovány 1,2-disubstituované deriváty ferrocenu.
Reactivity of N-pyrrazolylferrocene and its derivatives
Keywords: ferrocen; pyrazol; ortho-dirigující skupina; metallace; ferrocene; pyrazole; ortho-directing group; metallation