Únavový syndrom - souvislost fyziologických projevů s hormonálními a jinými poruchami - Procházková, Libuše (Univerzita Pardubice, 2008)
Předložená práce pojednává o rutinním vyšetření pacientů trpících chronickým únavovým syndromem, které by mělo vést ke stanovení včasné diagnózy tohoto syndromu. Sledovali jsme biochemické a fyziologické parametry u tří skupin pacientů, kteří navštěvovali imunologickou poradnu se specifickými obtížemi. Každá skupina pacientů obsahovala 15 osob ženského i mužského pohlaví. Do první skupiny byli zařazeni pacienti, kteří se cítili unaveni, ale nesplňovali žádná kritéria pro chronický únavový syndrom. Druhá skupina pacientů splňovala Fukudova kritéria pro diagnózu chronického únavového syndromu a syndrom je omezuje v jejich každodenních aktivitách. Třetí skupina pacientů splňovala všechna kritéria Fukudova i kritéria Holmesova, a syndrom jim nedovoluje vykonávat každodenní činnost. Stanovovali jsme ionty, transaminázy a jaterní testy, bílkoviny, enzymy, hormony a onkomarkery. Ke stanovení hodnot jsme používali přístroj Vision Vitros 5.1 , ECI Vitros, BN Prospec a měřič gama záření. Výsledky byly statisticky porovnávané s kontrolou (první skupina pacientů). Z velkého počtu vyšetřovaných analytů byly vybrány ty, které by mohly být typické pro diagnózu chronického únavového syndromu.
Chronic fatigue syndrome - connection of physiological symptoms with
Keywords: chronic fatigue syndrome; routine investigation; hormones defect; Diagnosis; immunity defect; chronický únavový syndrom; rutinní vyšetření; hormonální porucha; diagnóza; imunitní porucha