Vliv skladování páleného vápna na jeho vlastnosti; restaurování části nástěnné malby Obrácení sv. Augustina v Subenu v Rakousku - Urbanová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2023)
Teoretická část práce se zabývá změnou složení a vlastností páleného vápna v čase, v závislosti na podmínkách skladování. Za účelem zkoumání byl proveden experiment, při kterém byly vzorky kusového páleného vápna umístěny ve čtyřech různých prostředích ke stárnutí. V podmínkách byl průběžně sledován hmotnostní nárůst vzorků, v určených časových intervalech byly vzorky analyzovány. Konkrétně se jednalo o test reaktivity, doplněný o granulometrii nevyhašených zbytků. Ve stejných časových intervalech byla provedena termická analýza (TG-SDT, DSC), mikrostruktura vzorků byla studována ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM). Při hodnocení výsledků experimentu byly všechny metody testování vzájemně porovnány a diskutovány. Praktická část prace prezentuje komplexni restauratorsky zasah provedeny na vymezenem useku barokní nastenne malby Johanna Jakoba Zeillera v klášteře v Subenu (Rakousko). Konkrétně na nástěnné malbě s výjevem Obrácení sv. Augustina. Na malbě bylo v minulosti provedeno několik předchozích restaurátorských zásahů, se kterými bylo potřeba se vypořádat. Zásadním krokem při restaurování bylo odstranění předchozí fixáže vodním sklem.
The effect of storage of quicklime on its properties; restoration of part of the wall painting of the Conversion of St. Augustine in Suben, Austria
Keywords: pálené vápno; stabilita; reaktivita vápna; hašení; karbonatace; termická analýza; SEM; skladování páleného vápna; restaurování; konzervování; nástěnná malba; freska; obrácení sv. Augustina; Klášter v Subenu; Suben; Johann Jakob Zeiller; barokní nástěnná malba; barokní freska; vodní sklo; čištění párou; quicklime; stability; lime reactivity; air slaking; carbonation; thermal analysis; SEM; quicklime storage; restoration; conservation; mural; fresco; conversion of St. Augustine; Suben Monastery; Suben; Johann Jakob Zeiller; baroque mural; baroque fresco; water glass; steam cleaning.