Karbapenem rezistentní Klebsiella pneumoniae - Trávníčková, Leona (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá problematikou karbapenem rezistentní Klebsiella pneumoniae, významné oportunně patogenní bakterie zodpovědné za nozokomiální i komunitní infekce. Práce shrnuje základní charakteristiky klasických i hypervirulentních kmenů, jejich faktory virulence, infekční potenciál a mechanismy antimikrobiální rezistence. Součástí práce je rovněž přehled diagnostických metod, včetně moderních přístupů využívajících nanotechnologie, umělou inteligenci a strojové učení. Závěrečná část se věnuje současným možnostem léčby a perspektivám vývoje nových terapeutických strategií.
Carbapenem resistant Klebsiella pneumoniae
Keywords: Klebsiella pneumoniae; karbapenemázy; antimikrobiální rezistence; hypervirulentní kmeny; diagnostika; léčba; umělá inteligence; Klebsiella pneumoniae; carbapenemases; antimicrobial resistance; hypervirulent strains; diagnostics; treatment; artificial intelligence