Využití terpenů v syntéze opticky aktivních imidazolů - Šimon, Petr (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce je zaměřena na studium syntézy 2-substituovaných imidazolů s přikondenzovaným terpenovým skeletem. Deriváty byly identifikovány pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie, HR-MS MALDI a elementární analýzy. U fenylových derivátů byla studována N-methylace s následnou ortho-lithiací. U pyridinových derivátů byly učiněny pokusy o komplexace s chloridy přechodných kovů.
Exploing of terpenes in synthesis of optically active imidazoles.
Keywords: terpeny; imidazoly; chiralita