Bismutité pigmenty s lanthanoidy - Proklešková, Eva (Univerzita Pardubice, 2009)
Předkládaná práce se zabývá možnostmi přípravy nových středně teplotních pigmentů na bázi oxidu bismutitého dopovaného lanthanoidy, konkrétně (Bi1-xLnx)2O3, kde Ln = Gd, Lu,Ce, Eu,Yb a Tm, x = 0.1 až 0.9 ( s krokem 0.1). Připravené práškové materiály by mohly najít uplatnění při vybarvování plastů či nátěrových hmot.
Bismuth based pigments doped with lanthanides
Keywords: bismutité pigmenty; barevné vlastnosti; ekologické pigmenty; bismuth based pigments; Colour Properties; ecological pigments