Motiv iniciace v moderní britské fantasy: komparace Harryho Pottera a Jonathana Strange - Ševčíková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce předkládá motiv iniciace jako archetypální cestu hrdiny v moderní britské fantasy literatuře. Zabývá se nejen žánrem fantasy a jeho tradicemi v britské fantasy, ale také použitím motivu iniciace v literatuře pomáhající utvářet žánr fantasy. Mapuje motiv iniciace od přechodových rituálů přes mýty k jeho uplatnění v této literatuře. Práce také předkládá různé změny a varianty tohoto motivu. Na tomto motivu jsou analyzována a srovnána dvě díla, a to romány J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi a román Sussany Clarkové Jonathan Strange & pan Norrell.
Initiation Motive in Modern British Fantasy: Comparison of Harry Potter and Jonathan Strange
Keywords: Harry Potter; Jonathan Strange; iniciace; archetypy; fantasy; britská literatura; Harry Potter; Jonathan Strange; initiation; archetype; fantasy; British literature