Tisk a charakterizace elektrochromního demonstrátoru - Vlková, Iva (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou tištěné elektroniky, konkrétně výrobou elektrochromního demonstrátoru napájeného primární zinek-uhlíkovou baterií. Teoretická část práce se věnuje elektrochromním displejům (ECD) a bateriím. Popsány jsou principy fungování a děje probíhající v jednotlivých prvcích a jsou popsány i jednotlivé vrstvy, ze kterých jsou složeny. V rámci experimentální části byla stanovena optimální dávka UV ozáření ECD. Následně byla navržena funkční struktura propojující tištěnou baterii s elektrochromním displejem, která byla následně pomocí sítotisku vytištěna. U vytištěných demonstrátorů byly proměřovány vybrané fyzikální veličiny. Mezi sledované charakteristiky baterií patřil samovolný pokles napětí a vybíjecí charakteristiky. U ECD byly sledovány spektrální a vizuální charakteristiky a teoretický počet sepnutí.
Fabrication and Characterization of Demonstrator Con-sisted from Electrochromic Display and Zinc/Carbon Battery
Keywords: tištěná elektronika; elektrochromní displej; zinek-uhlíková baterie; vybíjecí charakteristiky; printed electronics; electrochromic display; zinc/carbon battery; discharge characteristics