Metody čištění uměleckých děl na papíru - Wanková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se věnuje metodám čištění uměleckých děl na papíru. Cílem je restaurovat dvě díla provedená technikou tempery, jež vznikla mísením vejce, piva a průmyslově vyrobené temperové barvy, a to způsobem, který se na modelových vzorcích prokáže jako nejlepší. Záměrem restaurování bude eliminace bílých skvrn na povrchu barevné vrstvy.
Methods for cleaning artworks on paper
Keywords: papír; vaječná tempera; čištění; degradace bílku; paper; egg tempera; cleaning; eggwhite degradation