Péče o zákazníky v dopravní firmě - Prendký, Miloš (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zaměřuje na způsoby péče o zákazníky v dopravní firmě. Zabývá se též strategií řízení klíčových zákazníků a systémem CRM. V závěru práce je řešen návrh plánu implementace systému řízeného vztahu se zákazníkem v konkrétní dopravní firmě.
Customer care in the transportation firm
Keywords: customers; transportation firms; Marketing; Implementation; zákazníci; dopravní firmy; Marketing; strategie KAM; systém CRM; Implementace