Funkční organické koloranty - Eliáš, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá funkčními organickými koloranty na bázi pyrrolinonového esteru a jejich schopnosti fluorescence zejména v pevné fázi. Tato schopnost je nezbytnou podmínkou pro případné využití těchto derivátů v optoelektronických zařízeních. Na vybraných derivátech diketopyrrolopyrrolů a methyliden pyrolinonů je demonstrován vliv různých funkčních skupin a konkurenčních nezářivých deaktivačních procesů na schopnost fluorescence. Pozornost je rovněž věnována alkylaci, která umožňuje zpracovatelnost jinak prakticky nerozpustných derivátů.
Functional organic colourants
Keywords: pyrrolinonový ester; diketopyrrolo-pyrroly; methyliden-pyrrolinony; alkylace; fluorescence; pyrrolinone ester; diketypyrrolo-pyrroles; methylidene-pyrrolinones; alkylation; fluorescence