Vývoj filosofických názorů Jana Blahoslava Kozáka - Bukačová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená diplomová práce se zabývá pojetím geneze filosofických názorů Jana Blahoslava Kozáka (1888-1974). První část je věnována životu a dílu tohoto filosofa. Druhá část analyzuje epistemologické hledisko, pod jehož zorným úhlem Kozák zkoumal nejen problémy poznání (zvláště absolutní pravdy), nýbrž i vztah náboženství a vědy, problémy metafyziky a etiky (otázka svobody). Třetí část je zaměřena k etickým námětům: k etické dimenzi křesťanského náboženství, k problému filosofie etických hodnot. V této části je analyzována i otázka mravního ideálu, a to se zřetelem ke Kozákovým studiím o českém myšlení. Čtvrtá část je věnována ontologii J. B. Kozáka, především jeho osobitému konceptu procesualistické a kauzalistické ontologie, který Kozák nazval kontextualismus.
Development of Philosophical Ideas of Jan Blahoslav Kozák
Keywords: Kozák, Jan Blahoslav; epistemologie; etika; náboženství; ontologie; epistemology; ethics; religion; ontology