Smržovka - Palečková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2010)
Podstatou práce je zjistit jak se obyvatelé Smržovky vyrovnali s fenoménem tzv. „vykořeněnosti“ a do jaké míry se jim podařilo ztotožnit se s místem, kde žijí. Cílem je, co možná nejkomplexněji popsat změny, ke kterým ve Smržovce došlo, a to jak v rovině demografické, tak v rovině sociální a hospodářsko-politické. Autor se v práci zabývá mimo jiné vztahem místních lidí ke krajině a místu, dále pak regionální identitou a spojitostí se žitým prostorem.
Smrzovka
Keywords: Smržovka; pohraničí; osidlování; regionální identita; vykořeněnost; krajinné symboly; borderland; settlement; regional identity; displacement; landscape symbols