Lázeňství a antropologie těla - Štípková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se zabývá kultem krásy a zdraví. Péči o tělo ve smyslu krásy a zdraví pojímá jako kulturně podmíněné aktivity, což dokládá přehled vývoje ideálu krásy v průběhu dějin a příklady geografických lokalit se specifickými požadavky na krásu. Uvedeny jsou faktory, které ovlivňují vzhled a zdraví lidského těla. Možnosti a limity korekce fyzického vzhledu, které nabízel výzkumný terén Lázně Velichovky, ukazují provázanost péče o zdraví a o krásu a proniknutí kultu krásy do zdravotnického zařízení.
Balneology and anthropology of body
Keywords: beauty; Health; cult of body; body care; spa; wellness; krása; Zdraví; kulty těla; péče o tělo; Lázeňství; wellness