Secesní výtvarná kultura v Hradci Králové v letech 1895-1914 - Mazánková, Ladislava (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této práce je analyzovat průběh secese v Hradci Králové v letech 1895 až 1914 z pohledu stavebního, kulturního i historického. Práce se snaží vnímat sledované téma v širším kontextu české secese. Její nedílnou součástí jsou stručné profily některých významných osobností, které se zasloužily o rozkvět města jak z politického, tak především uměleckého hlediska.
Art Nouveau in Hradec Králové from 1895 to 1914
Keywords: Hradec Králové; secese; moderní architektura; Ulrich, František; Kotěra, Jan; art nouveau; modern architecture