Dynamická a statická scintigrafie ledvin - úloha radiologického asistenta - Bartáková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce charakterizuje metody nukleární medicíny umožňující posoudit morfologii i funkčnost ledvin, tedy dynamickou a statickou scintigrafii ledvin. Teoretická část práce popisuje používaná radiofarmaka, anatomii a fyziologii ledvin včetně jejich patologie a především se zabývá popisem obou zobrazovacích metod včetně jejich modifikací. Praktická část je zaměřena na konkrétní činnosti radiologického asistenta při jednotlivých vyšetřeních, které zahrnují poučení pacienta, přípravu pacienta před vyšetřením i průběh samotného vyšetření. Poznatky pro praktickou část bakalářské práce byly získány odbornou praxí na oddělení nukleární medicíny.
Dynamic and static renal scintigraphy - the role of radiological assistant
Keywords: dynamická scintigrafie ledvin; statická scintigrafie ledvin; radiofarmakum; radiační zátěž; scintilační kamera; nukleární medicína; dynamic renal scintigraphy; static renal scintigraphy; radiopharmaceutical; radiation burden; scintillation camera; nuclear medicine