Náboženská bratrstva v Dijonu v době starého režimu. Mezi tradicí a potridentskou zbožností - Salvadori, Philippe (Univerzita Pardubice, 2005)
Na základě zatím nesoustavného bádání týkajícího se náboženských bratrstev z Dijonu a jeho okolí jsou připomenuty charakteristické etapy geneze bratrstev v časech potridentské protireformace a upozorněno rovněž na existenci tradičních struktur, hlavně na bratrstva existující pod ochranou některého svatého. Zběžně je popsáno vzájemné působení jednotlivých náboženských uskupení a snahy o společenskou kontrolu. Stranou je však ponecháno jak vnitřní organizace bratrstev, tak jejich příjmy, autor se nezabývá ani podobami jejich zbožnosti.
Keywords: náboženská bratrstva; Dijon; potridentská protireformace; společenská kontrola