Franz Kafka : pojetí systému v Proměně - Vavrečka, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Pro účel této práce přicházím s novým pojetím systému, na jehož základě se budu pokoušet analyzovat jevy v Kafkově povídce Proměna. Koncept systému zde bude fungovat jako prostor pro paralelní pohyb literárních postav ve všech třech vrstvách současně. Kafkovo dílo se nám tak může ukazovat jako souhrn rovnic, které komplexně z několika odlišných aspektů popisují chování a prožívání člověka ve společnosti určitého charakteru. Charakteru, před nímž nás autor varuje. Mým úkolem nebude jen na základě textu Proměny dokázat, že tato interpretace je možná, ale též, že Kafkovo zmíněné varování je především výzvou k humanismu.
Franz Kafka : the conception of a system in The Metamorphosis
Keywords: Franz Kafka; The Metamorphosis; society; systems; humanism; Franz Kafka; Proměna; společnost; systémy; humanismus