Vliv vybraných dezinfekčních a odkyselujících prostředků na hypermolekulární vlastnosti lignocelulózových materiálů - Hájek, Matěj; Milichovský, Miloslav; Filipi, Michaela; Mikala, Ondřej (Slovenské národné múzeum, 2016)
V této studii byl sledován vliv vybraných dezinfekčních a odkyselujících prostředků na hypermolekulární vlastnosti lignocelulózových materiálů. Pro experiment byly vybrány čtyři nejčastěji používané buničiny v papírenském průmyslu. Ve spolupráci s Národním archivem v Praze byly tyto matriály ošetřeny vybranými typy dezinfekcí a odkyselujících prostředků. Po tomto ošetření byly měřeny hypermolekulární vlastnosti metodou parní kondenzace, kdy byla sledována kinetika navlhání a kinetika absorpce par organických kapalin. Zaznamenává se přírůstek hmotnosti na době navlhání. Pomocí matematického modelu MMF byly získány důležité konstanty. S pomoci těchto konstant byly vypočítány strukturní a povrchové vlastnosti lignocelulózových materiálů.
The influence of selected disinfectants and deacidification substances on hyper-molecular properties of lignocellulose materials
Keywords: dezinfekce; odkyselení; lignocelulózové materiály; disinfection; deacidification; lignocellulose materials