Komplexní restaurování starého tisku Svatováclavská bible - Škodová, Růžena (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato práce se zabývá komplexním restaurátorským zásahem na starém tisku Svatováclavské bible z let 1769-1771. Jedná se o celousňovou barokní vazbu s místem uložení v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. K restaurátorského zásahu bylo přistoupeno z důvodu výrazného poškození knižního bloku a vazby. Bakalářská práce sestává z podrobné restaurátorské dokumentace. První kapitoly jsou zaměřeny na kulturně-historické zařazení díla a jeho typologický popis včetně záznamu poškození. Následovány jsou restaurátorským záměrem a samotným postupem restaurování. Následuje soupis použitých materiálů a doporučené podmínky uložení a vystavování díla. Celá práce je doplněna přílohami rozdělenými na textové, grafické, obrazové a fotografické.
Complex Restoration Treatment of an Old Wenceslas Bible Print
Keywords: barokní vazba; Dědictví svatého Václava; komplexní restaurování; 18. století; bible; starý tisk; dřevořez; Hraba, Jan Karel; baroque bookbinding; Heritage of St. Wenceslas; complex restoration treatment; 18th century; bible; old print; woodcut; Hraba, Jan Karel