Dcerou zapomenutého vlastence: Sebereflexe ženy české národní elity v denících Zdeňky Šemberové - Tyrková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2013)
P ř edlo ž ená diplomová práce se v ě nuje deník ů m Zde ň ky Š emberové, dcery v ý znamného č eského v ě dce a vlastence Aloise Vojt ě cha Š embery, kter ý si znep ř átelil č eskou ve ř ejnost za vyslovení názoru na nepravost rukopis ů Královédvorského a Zelenohorského. Pozornost je v ě nována její rodin ě , která Zde ň ce v š típ ila lásku k Bohu a vlasti . Jádro práce tvo ř í kapitola o její neúsp ěš né cest ě za šť astn ý m man ž elstvím, v kterém vid ě la napln ě ní ž ivotní role ž eny. Konec práce se zab ý vá nemocemi a stá ř ím, které strávila osamocen ě ve Vysokém M ý t ě v permanentním pocitu uk ř ivd ě ní, které poci ť ovala kv ů li upadávání památky jejího otce v zapomn ě ní.
Self-Reflexion of Zdeňka Šemberová in her Diaries