Chalkogenidy - materiály pro záznam informace - Stehlík, Stanislav (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá základní charakteristikou chalkogenidových skel a vysvětlením pojmu sklotvornosti. Dále shrnuje základní vlastnosti systému Ge-Sb-Te a dalších opticky aktivních materiálů. Také objasňuje princip fungování optických disků a PCRAM modulů. Na závěr jsou uvedeny základní způsoby přípravy amorfních materiálů.
Chalcogenides for data storage
Keywords: chalkogenidová skla; Ge-Sb-Te systém; optické disky; PCRAM; chalcogenide glasses; optical discs